Suroviny ze supermarketa:
- Bezlepková muka 800 g (Doporučujeme
Bezlepková mouka Michalík I. ) - Hrnek mlíka cca 250 ml
- Droždí, taka ta kostka cca 42g
- Máslo 100 g
- Cukr, sůl
- Mák na posypání
- Vajica 2 ks (jedno na potření, jedno do těsta)
Jak to zrobit:
1. Nejdřív si zadělám kvásek (ohřeju mlíko, aby bylo teplé, ne horké), do misky nadrolím kvasnice a trochu pocukruju. Potom to zalijem tym mlíkem. A počkám chvilu, než to začne cosik robit.
2. Do velke mísy dám cca třičtvrtě té muky, klepnu jedno vajico, malou lžicu soli a naliju tam ten kvásek. Rozpustím máslo a naliju taky. Předám chlopovi, aby míchal. Ještě ho poučím pořádně, že to nemá flákat. Podle toho, jak to tuhne, dosypavam muku, nemá to lepit.
3. Na plech dám takyten papír do truby a začnu dělat “žižalky” pak to jaksi smotam a naložím, co se vejde. (Můžeš aji blízko, neroste to.)
4. Řeknu chlopovi ať to potře vajicem a posype mákem.
5. Dám do truby tak na 200 stupňů a hlídam až to bude ružove.
6. Vyndám, zchladím a tak furt dokolečka jak u blbych na dvorku.
Pak to kamsik schovam, aby mi to hned nesežrali 😀
Na 100 g to má živin:
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 56 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 3 g |