Bailina Maminečka je naprosto fantastická kuchařka, a jak víme, geny nevy… Zde inspirováno a lehce fitness upraveno 🙂

Suroviny ze supermarketa, nebo z domu ze sklepa:

  • 1 kg sterilované zelí (jeden balík kysané 500 g, neproplachujem, jeden balík 500 g normální nekysané, nebo oboji kysané, podle toho, na co máš kule…),

  • plechovka cca 400 g loupaná krájená rajčata, nebo protlak 250 g stačí,

  • 1 cibule,

  • 500 g moravské uzené libové (nebo 2 fajne klobasy),

  • 1 lžica olivače (čti olivový olej),

  • 3 střední kobzole,

  • list z Bobka, tak ze 3 kusy,

  • nové koření, tak cca 5 kulí,

  • pepř celý, černý jak buta, tak 10 kulí,

  • sladká paprika koření, (pokud jsi magor jako Baila, aji chilli můžeš…),

  • sůl jen na kobzole a kmín.

Jak to zrobit:

  1. Trochu si osmahnu tu cibuli na oleji s masem na kostičky, jen než to chytně lesk, šupnu do hrnca a navalim tam to zelí, zaliju vodou tak 2,5 litru aji více podle hrnca. 

  2. Zasypu paprikou – doporučujeme nešetřit, klidně aji půlku sáčku. Dondám to ostatní, listy z Bobka, nové koření a pepř v kulách.

  3. Včil to nechám bublat tak hodinku…

  4. Okraju kobzole od šlupky, nakraju na kostičky a dám zvlášť do jiného malého hrnca plus trochu soli a kmínu, nechám bublat tak 10 min (PS: Když to tam šupnu rovnou, budou osliznuté…), sliju vodu jedovatu a navalim do hrnca.

  5. Až budu chtít jezt, tak tam nakonec dondam ty rajčata nebo protlak, pořádně zamíchám a nechám tak 5 minut bublat.

  6. Včil můžeme do talířa!!! 

PS: Baila (aji její brácha) zežerou celý hrnec na posezení a ještě tam navali chilli, že se divíme, že nesvítí…. 😀

Na 300 g (jedna plná miska) to má živin – 282 kJ:

Bílkoviny
6 g
Sacharidy 5 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g