Ingredience ze supermarketa:
- 600 g bezlepkové muky (doporučujeme zelená nebo červená Jizerka-vyzkoušeno) nebo jiná dle chuti…
- Med – odhadem tak 5 velkých lyžek
- 150 g másla
- Koření: jedna velká lyžka perníkového (směs: anýz, skořice, koriandr, fenykl, hřebíček, badyán, nové koření, pomerančová kůra), muškátový oříšek od oka, muškátový květ od oka
- 1 malá lyžka sody
- hrst jak od Gandalfa vlašských ořechů – nadrcenych na jemno nebo pokratych až tě to bavit nebude…
Postup jak to zrobit:
- Nakraju máslo na kostky a dam do mikrotruby na minutu (menší výkon, bo jinak ti to vykipe).
- If mám med ztuhly tak tež tak.
- Dám do misky (aji maslo aji med) a promícham až z teho bude taka hněda hmota, přidám koření, špetku soli a sodu. Mícham a můžu aji zahřívat kdyby to tuhlo.
- Dam tam tu muku (ideal smichat s ořechama – tzn. co se sype micham dokupy a viceversa)
- Pak to zabalim do takete folie pruhledne, nebo if nemam tak do sačka a necham vyspat par hodin normalně v teple na lince.
- ——— Pauza na Vajno———-
- Až se těsto vyspi, tak to rozvalim flašu od teho vajna, podsypavam muku a vykrajuju jak u blbych na dvorku.
- Nandam to na ten super papir do truby a peču baj očko než to fukne…
- Pak to necham tak den vystydnut a pote zdobim jakesik cypoviny na to.
Zdobici hmota:
Když ne jinak… tak kupim taky ten chemicky cukr – moučka, zeberu 1 nebo 2 vajica a rozdělim žlute od bileho. Dam hrnek teho cukru (proseju sítkem od buhvíčeho (třeba na čaj) nebo jine s malyma ďurama, vemu ty bilky a rozšleham prvni zvlášť a pak přidavam cukr a dam chlopovi, aby michal a neflakal to, můžu stříknut aji jakesik barvivo. Až z teho bude taka hmota jak olačka, tak dam do sačka, ustřihnu rožek a zdobim.